zondag 16 september 2012

Saarlozen en bosbranden

De laatste avond dat Dusty hier in de buurt kampeerde begon met saarlozen maar eindigde met bosbranden. Toen we vanaf de camping de hei opgingen kwamen er drie jongetjes op fietsjes langs. Diezelfde jongetjes betrapte we een half uur later op het stoken van een vuurtje. De jongetjes vlogen er vandoor op hun fietsjes en wij konden het vuurtje doven. Toen het begon te schemeren en wij op de terugweg waren kwam er midden in de hei een politiewagen op ons af. Wij heel snel de honden aangelijnd, want die mogen er natuurlijk niet los rondlopen. Maar er werd alleen gevraagd naar drie jongetjes. Wij alles verteld wat wij hadden gezien natuurlijk en daarna onze weg richting de camping vervolgd. Natuurlijk liep dat niet als gepland en kwamen we nog meer agenten tegen vlak bij de plek van het vuurtje wat we gedoofd hadden. We hebben hen de plek laten zien en helaas was de naam op de voorpagina van het geschiedeniswerkboek weggebrand. Aan de stof van het werkboek te zien was het eerste jaars middelbare en dat kwam wel overeen met onze schatting van 12 a 13 jaar na het zien van de jongetjes. Ondertussen was het natuurlijk al donker geworden en in plaats van de korte route via het bos besloten we de lange route over de open zandvlakte te nemen richting de camping. We waren nog niet erg ver toen we een oranje kleur tussen de bomen door zagen schijnen. Na de heuvel op geklommen te zijn, was duidelijk zichtbaar dat het al om een groot vuur ging. Frank vloog er vandoor, gevolgd door Jasper met Dusty, met daarachter Marco en Zoran. Leontien en ik slenterde er achteraan. Door de heide, vallend in kuilen, om aan te komen toen het vuur geblust was.
De politie eerder vertelde ons dat zij al meerdere brandjes geblust hadden. En daarbij de vuren die wij (of delen van ons) geblust hadden, vertelde ons, dat de jongetjes zeer bewust bezig waren geweest. Het eerste vuur was direct naast de grote zandvlakte, maar wel precies onder een boom. Het laatste vuur was precies op de grens tussen heide en bos, en ook weer direct onder een boom. Het was dus niet meer de bedoeling geweest een kampvuurtje te maken, maar heel bewust om een bosbrand te veroorzaken.
Nadat het grote vuur geblust was en politie en boswachters het overnamen zijn we in het donker teruggelopen richting de camping. Op de terugweg passeerden wij nog een brandweer wagen die zich volledig vast had gereden op de smalle paadjes. Op de camping aangekomen en neergeplant op het terras bij het huisje, hoorde wij de brandweerwagen vooruit-achteruit-vooruit-achteruit gaan. Gevolgd door het geluid van een kettingzaag.
Er heeft geen nieuws in de krant gestaan, dus schijnbaar hebben we de heide weten te redden.

 Vooraf, op de camping, waren ze alleen maar druk bezig met stoeien.
Dusty boven en Zoran onder.
 
 Zoran voor, Dusty achter
 
 Dusty
 
Een Saarloos Wolfhond met acht poten en twee staarten.
Zoran voorop.

4 opmerkingen:

  1. Dat is een heel verhaal zeg, dat zou echt een ramp zijn als het goed gaat branden.
    Maar prachtige foto's, en wat lijken die 2 op elkaar. De foto met 8 poten is schitterend, die zou ik op sturen naar de AVLS en hondenforum.nl voor de kalenders of fotowedstrijd. Kan je nu het verschil in gedrag zien van een wolfhond reu en teef?
    Zijn jullie er ook 30 september met de AVLS dag, wij komen even een uurtje kijken.
    Gr Bertus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo! goed dat jullie daar waren zeg.
    ik houd ze trouwens voor geen meter uit elkaar. Misschien als ik ze allebei 'live' zie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja het was een spannende afsluiting van de vakantie. We vonden het heel erg gezellig. gr leontien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoran en Dusty zijn echt twee druppels water. Ook wij hebben er echt moeite mee als die twee samen zijn. In april, met de nest reunie was er echt nog geen verschil te zien, maar nu lukt het al wel wat beter. Zoran is een stuk breder geworden en hij is ook wat donkerder in kleur als Dusty nu. Qua gedrag zijn ze ook precies hetzelfde. Het enigste verschil wat we konden ontdekken was dat Dusty veel springeriger is met het spelen en als het even rustig is, dan gaat ze heel snel liggen terwijl Zoran eigenlijk nooit gaat liggen op plekken waar hij niet echt vertrouwd is. Ik zie dus nog niet echt verschillen tussen die twee die kenmerkend zullen zijn voor een reu of teef.
    Wij zijn ook aanwezig op de AVLS dag. Zoran doet ook mee aan de keuring. Ben benieuwd hoe hij het gaat doen.

    BeantwoordenVerwijderen